Funderar du på att bli elektriker?

Funderar du på att bli elektriker?

Jag jobbar som elektriker i Kungälv och jag har aldrig ångrat mitt yrkesval. Idag tänkte jag mig att jag skulle prata med er om hur det är att jobba i detta yrke, kanske kan jag locka någon att utbilda sig inom detta med elektricitet? Tja, vi kan börja med att ta reda på vad det innebär att vara en elektriker.

På företaget där jag arbetar är vi fem personer som jobbar. Vi kommer till olika platser och kontrollerar om den utrustning som finns fungerar, ibland byter vi ut någonting som inte fungerar och ibland sätter vi in någonting som kunden vill ha, en belysning utomhus, eller en extra kontakt inne. Därför måste vi vara vana vid det mesta som finns inom elektricitet i olika former.

En elektriker är någon som kan allt om el, hur man binder en kabel till en apparat, eller hur man ska göra för att arbeta med styrningen för att säkerställa att den inte drabbas av olyckor eller stora strömavbrott. Därför behöver man vara väl förtrogen med det elektriska utrustningen, vilket gör att vi skiftar ofta mellan olika elektrikerjobb.

Nu är ni lite bättre informerade om yrket, men hur utbildar du dig? Det är inte svårt, men det kommer att ta några år innan du kan ställa dig på en arbetsplats och göra ditt jobb. Det bästa sättet att starta är att läsa upp gymnasiet och sen söka en yrkeshögskola på detta område.

Och till sist kommer jag att ge er lite siffror som kan vara bra att känna till: idag jobbar cirka 18 000 elektriker i Sverige och marknaden är stabil och växande. Det innebär att om du blir en av dem som utbildas idag, så har du framtiden för dig. Sedan skulle det ju behövas många flera kvinnor in i yrket också, det är ju mansdominerat!

Kommentarer är stängda.